Frisse Landschappen in Aquarel

8
09
8/09 13:30 - 13/10 16:30
Camille Van der Cruyssenstraat 13, 9850 Nevele

Wist je dat het wit van het papier de bron is van al het licht dat een aquarel uitstraalt ? Enkel transparante kleuren laten zo iets toe.

Beschrijving 

Belangrijke technieken zijn de compositie van kleurvlakken, de nat in nat techniek en de dieptewerking van het beeld. Deze technieken worden uitgelegd aan de hand van demonstraties rond een bepaald thema. De cursisten schilderen nadien datzelfde thema en houden rekening met de technieken die de lesgever heeft voorgedaan. Daarna mogen ze eigen materiaal rond hetzelfde thema uitwerken. Guy begeleidt ondertussen elke cursist op zijn eigen niveau en gaandeweg vindt de cursist zijn eigen weg.
Als een thema is afgewerkt, wordt een nieuw thema opgestart. Meestal wordt gewerky naar foto's, soms wordt vertrokken van een stilleven. Als de omstandigheden het toelaten kan ook buiten gewerkt worden.
In deze reeks “Frisse aquarellen schilderen” gaan we een aantal eenvoudige landschappen opzetten. We zoeken terug naar compositie, kleurgebruik, contrast. Hoe laat je voelen dat het licht vanuit een bepaalde richting komt in een landschap ? Hoe bepaal je de kleuren van een seizoen ? Veel aandacht wordt besteed aan het leren kijken : Het onderwerp wordt doorgrond vanuit de vorm. Waarom zien we de dingen zoals we ze zien ? Wat is nodig om het oog van de toeschouwer te leiden naar een focus op het schilderij en zijn blik vast te houden? Het wordt allemaal uitvoerig besproken en aangebracht door uw begeleider die door zijn jarenlange ervaring in binnen-en buitenland een haarscherpe analyse maakt van de gekozen thema’s en de valkuilen helpt ontwijken. Zoals in vorige reeksen, maken we terug gebruik van een eenvoudig palet.

Voorkennis 

Er is geen voorkennis vereist.

Data 

6 keer op zaterdagmiddag van 13:30 tot 16:30
8/9 - 15/9 - 22/9 - 29/9 - 6/10 en 13/10

Locatie 

Leslokaal ateljee15 | Camille Van der Cruyssenstraat 13 | 9850 Nevele.
Opgelet, in de Camille Van der Cruyssenstraat begint de blauwe zone.

Meebrengen 

Verf (Winsor en Newton, bij voorkeur in 14 ml. tubes): Transparent Yellow (653), Quinacridone Magenta (545), Manganese Blue (379), Cobalt blue (178), French Ultramarine (263), Winsor Lemon (722), Opera Rose (448), Winsor Blue (Green shade;707)
Andere merken zijn OK, maar kies dan gelijkaardige kleuren. Liefst geen zwart, bruin, oker, wit en Pruisisch blauw.
 
Tekenmateriaal : potlood HB en 2B
 
Aquarelpapier : 300 gram ruw (vb. bij Arches : oranje blokken, 40 x 50 cm, of losse vellen, 75 x 53 cm ). Merk speelt geen rol, als het maar 100% katoenpapier is (dit moet erop staan).
 
Borstels : alle borstels in de kunsthandel zijn OK: rond, plat, zacht, hard….  Best is om er zeker een drietal bij te hebben van eekhoornhaar (Petit Gris)
 
Andere materialen

  • Masking fluïd (Winsor en Newton gaat goed op Arches aquarelpapier en laat nadien geen sporen achter) + borsteltje wat je achteraf niet meer nodig hebt + stuk zeep.
  • Dikke Keukenrol
  • 2 sponsen : één voor borstels af te dippen en één voor structuren aan te brengen (bomen schilderen, struiken, …)
  • Stukjes wit papier om kleurtesten te doen.
  • 2 bokaaltjes voor vers water
  • Borden of plastiek pallet, of keramiek pallet, als het maar WIT is.
  • Tape 3 cm breed (Merk Tesa, beetje geelachtig, die waarmee je deuren en ramen afplakt als je houtwerk schildert)
inschrijvinsgeld 
130 €
Inschrijven 

Het inschrijvingsgeld bedraagt 130 € en moet gestort worden op rekening BE43 0017 8872 8601 bij BNP PARIBAS FORTIS op naam van ateljee15 met vermelding van je naam en de naam van de cursus, graag twee weken voor aanvang van de cursus. Als je vergat te betalen of als je laattijdig inschrijft of als het voor jou gemakkelijker is, mag je het inschrijvingsgeld cash en met gepast geld betalen bij aanvang van de eerste les.

Guy Gruwier tekent al sinds hij een potlood kan vasthouden.

algemene voorwaarden 

Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie over annulaties.
Tot later
Het team van ateljee15

Organisatie 
ateljee15