Groepsaankoop draaischijven

Iedereen creatief: pottendraaien

Voor het inrichten van hetkeramiekatelier van keramiek15  zijn wij gaan onderzoeken of we degelijke maar goedkopere draaischijven kunnen importeren en dat kan. We kunnen een draaischijf aanbieden voor de ronde prijs van 641.30 €.  Voor een min of meer vergelijkbare draaischijf betaal je al gauw 1200 € .
Je moet niet zomaar bestellen, als je dat wil kan je komen testen.
Heb je interesse stuur dan je e-mailadres naar toni.degroof@ateljee15.be
Hieronder een overzicht van de opmerkingen van verschillende testers.

Onze draaischijf is grondig getest en goedgekeurd! Ik ben (nog) geen pottendraaier dus ik heb zelf alleen gekeken naar een paar punten die op zich niets met het draaien op zich te maken hebben.
De schijf lijkt nog het meest op de grote Shimpo's, maar dan iets kleiner. Op zich vind ik dat wel goed, dan is ze ook minder zwaar.  Aan de voorkant en aan de achterkant zit een handgreep wat handig is als de draaischijf moet verplaatst worden.
Onderaan staan 4 vrij grote rubberen doppen. De doppen zijn een beetje verstelbaar in de hoogte voor als de werkvloer ongelijk is.
Aan de zijkant zit een aan/uit- schakelaar. In de nulstand staat de schijf stil. Schakel je naar de ene kant dan draait de schijf linksom en draai je naar de andere kant dan gaat de schijf rechtsom.
De stroomkabel eindigt in een standaard Europese stekker, dus geen verloopstekker nodig.
Een grote rood verlichte knop wijst erop dat het toestel onder spanning staat.
De schijf heeft een diameter van 28 cm. Daaronder zit en opvangbakje voor afvalwater dat uit twee helften bestaat, wat het reinigen vergemakkelijkt. Dat bakje komt voldoende hoog om spatten op te vangen.
De snelheid wordt geregeld met een voetschakelaar. De schakelaar is van 3 mm dik hard plastiek en voelt solide aan. Druk je met de hiel van de voet dan staat de schijf stil, druk je met de tenen dan geef je gas tot 300 toeren per minuut (dat leek mij wel snel om een pot draaien). Ook bij die hoge snelheid kon ik geen vibraties van de draaischijf voelen. Neem je je voet van de schakelaar dan blijft die in zijn huidige stand staan.
Er zit behoorlijk wat kracht achter de schijf. Ik heb geprobeerd of ik de draaiende schijf met de handen kan tegenhouden maar daar was geen denken aan! De 375 W van de motor doet zijn werk.
In het weekend zijn er een flink aantal testers langs geweest en die hebben stuk voor stuk de draaischijf goed bevonden en hebben zonder uitzondering gekocht, één, twee of drie stuks. De meeste hebben meteen besteld, de rest moet alleen nog eens bekijken hoeveel en gaan ook nog overleggen met geïnteresseerde vrienden. Als er al opmerkingen waren, dan maakte het grote prijsverschil dat ruimschoots goed.
Algemeen vond men dat het geluid wat hoger lag dan bij een Shimpo met direct drive (dat zijn die dure). Ja, die hoor je nauwelijks, dat is dus even wennen.
Wat je kon horen was zeker geen irritant geluid, maar je hoort ze natuurlijk wel. Ik heb het niet uitgeprobeerd maar als de radio speelt denk ik dat je er niet veel van gaat horen. En dan bedoel ik niet als de radio loeihard staat. Te vergelijken met het geluid dat mijn dampkap produceert. Bij lage snelheid wat doffer en bij grotere snelheid een wat hoger geluid. Iemand die al een draaischijf had die meer lawaai maakte dan ons proefmodel, zei dat het geluid hoorbaar daalt als je de binnenkant van de metalen kast bekleed met geluiddempende mousse (te koop in de DIY)
Een tweede opmerking had ik zelf ook al gedacht: de schijf komt voor de meeste mensen te laag. De hoogte van de vloer tot de bovenkant van de aluminium schijf bedraagt 38 cm. Bij de vergelijkbare Schimpo draaischijven is dat 51 cm (misschien omdat Chinezen gemiddeld wat kleiner zijn dan Europeanen?). Dit is gemakkelijk op te lossen als je de schijf op een houten sokkeltje plaatst. Ik heb voor onze eigen draaischijven als iets bedacht dat achteraan wat hoger doorloopt en waaraan dan een schapje komt om ook nog wat materiaal uit de weg te kunnen zetten. Iemand merkte op dat het handig is als dat sokkeltje achteraan wieltjes heeft en vooraan pootjes. Om de draaischijf te verzetten til je ze dan vooraan op en rij je ze op zijn plaats, een beetje zoals een kruiwagen.
Even tussendoor: ik heb gemerkt dat ze, o.a. bij Colpaert, krukjes verkopen die in de hoogte verstelbaar zijn. 65 € als ik me niet vergis. Je kan de twee voorste poten korter maken dan de twee achterste en dat zou dan een betere zithouding opleveren bij het draaien.