Hoe vind ik het beste prentenboek

Ga zonder je kind een nieuw prentenboek kiezen maar hou de aard en interesses van je kind in gedachten.

Investeren in een prentenboek rendeert. Herlees jij twintig tot dertig keer een roman? Sommige prentenboeken worden meer dan honderd keer ingekeken. Bovendien zijn de meeste prentenboeken goedkoop omdat ze meteen in verschillende landen worden uitgegeven.
Een prentenboek kopen vraagt aandacht en tijd. Wat zeg je? Je moet nog een nieuwe broek kiezen en breiwol voor een muts en de groenten voor het avondeten en nog langs bij de bakker en de droogkuis? Niet goed bezig! Zoeken naar een goed prentenboek vraagt net zo veel tijd als zoeken naar jouw nieuwe broek. Niet getreurd. Je toewijding wordt ruim beloond. Een juist gekozen prentenboek brengt uren, weken, maanden tot jaren plezier in huis.
De meeste volwassenen zijn dol op prentenboeken maar durven dat niet bekennen. Daardoor geven ze graag een prentenboek cadeau aan een kind – “Zullen we eens samen kijken?” – zoals sommigen blij zijn weer met autootjes en treintjes te kunnen spelen terwijl daar een jongetje verbaasd toekijkt en wacht.
Hoe een goed prentenboek kiezen uit de overvloed?
In sommige kranten vind je recensies.  Zoals films krijgen ook boeken sterren ter beoordeling. Zoals bij films kan die quotering wel eens tegenvallen. De recensent is ook maar een mens met voorkeuren en gevoeligheden. Bovendien speelt meer dan vroeger “ons kent ons”. Boeken van papier uitgeven is keiharde business geworden. De digitalisering verovert het leven van groot tot piepklein. Baby kijkt omhoog in zijn wieg naar een tablet waar vroeger een mobile hing te draaien.
Het is voor uitgeverijen overleven of ten onder gaan. Voorlopig houdt het uitgeven van kookboeken en kinderboeken van papier nog behoorlijk stand.
Maar geen tijd te verliezen nu … op naar die boekhandel!

 • Ga zonder je kind een nieuw prentenboek kiezen maar hou de aard en interesses van je kind in gedachten. Je kind roept dat het mee wil? Laat je in de winkel niet leiden door wat het kiest. Jouw kind krijgt van jou altijd en overal wat het wil? Je hebt geld te veel en je bent bezig van je kind een veeleisend monstertje te maken? Kies toch ook maar zelf een goed prentenboek.
 • Per winkelbezoek kan je drie tot vijf boeken bekijken, afhankelijk van je doorzettingsvermogen. Heb je een boek uitverkoren? Beloon jezelf met een koffie terwijl je voluit van je aankoop geniet. Maar zo ver zijn we nog niet!
 • Kies een boek waarvan het onderwerp of de tekening of tekst op de cover je meteen aanspreekt. Doorblader het boek van de eerste tot de laatste bladzijde. Lees de tekst van de eerste tot de laatste zin.  Kom zeg, zo lang is die tekst nu ook weer niet!

Je kind begint zich ondertussen te vervelen? De boekhandelaar komt beleefd zeggen dat een boekhandel geen bibliotheek is?  Ik zei je al dat je beter alleen gaat!

 • Komt tijdens jouw eerste lectuur van het prentenboek een glimlach bij je naar boven? Sta je tijdens het lezen luidop te lachen in de boekhandel? Raak je helemaal in de ban van het verhaal? Wil je dit boek graag zelf cadeau krijgen? Je hebt waarschijnlijk een goed prentenboek in handen.
 • Goede kinderboeken zijn nooit kinderachtig. De auteur heeft elk woord en elke zin zorgvuldig gewikt en gewogen. De tekst leest als goede literatuur. De illustrator is een kunstenaar. De illustraties kunnen zo ingelijst aan de muur.
 • Waarschuwing! Heel wat fraaie prentenboeken worden voor de lieve centen van de volwassene gemaakt. Ja zeker, kunstwerkjes naar tekst en tekening. Auteur en illustrator met naam en faam. Succes verzekerd? Daar zit je dan knus in de zetel met het betere boek op schoot. Maar o wee, je kind verveelt zich of is al stilletjes weggeslopen, elders gaan spelen. Na de eerste lectuur van het betere boek vraagt het kind er geen tweede keer naar. Moet je kind dringend naar een therapeut? Wel neen!  Soms worden prachtige kinderboeken niet voor kinderen geschreven en getekend. Die prachtige kinderboeken winnen soms prijzen als beste kinderboek. Naam en faam alom. De promotietrein loopt en de kassa rinkelt
 • Pleidooi voor de bekwame auteur. Een bezoek aan de boekhandel maakt me gelukkig en ongelukkig. Gelukkig omdat de illustraties van een heel hoog niveau zijn, vergeleken bij sommige vroegere druksels. Ongelukkig omdat de illustraties vaak de tekst verdringen. Zo lees ik bij recensies volgende titels “Kijken is de kunst, de mooiste boeken voor de jeugdboekenweek” of “Boeken om je ogen uit te kijken”.  Het verhaal wordt minder belangrijk. Beelden kijken. Toch is het de spanning en de onvoorziene wendingen waardoor het kind het boek opnieuw zal nemen uit de boekenkast. Lees een prentenboek dus toch maar helemaal en test bij jezelf of je ook puur door de lectuur verbaasd raakt. Ben je zelf benieuwd hoe het afloopt? Een sterk kinderverhaal is niet simpel maar vooral onvoorspelbaar.
 • Er worden heel wat boeken gedrukt rond figuren uit animatiefilms en kinderprogramma’s. Wil jouw kind niets anders dan boekjes over zijn favorieten? Koop er enkele om van het gezeur af te zijn. Ik zei al dat je beter alleen op zoek gaat naar een goed prentenboek.
 • Sommige kinderboeken zijn zo goed dat men er achteraf films of televisiereeksen rond maakt. Dat is een ander verhaal.
 • Koop een prentenboek dat anders is dan alle boeken die je kind tot nu bezit. Uiteindelijk krijgt het een grote diversiteit aan boeken naar onderwerp en vormgeving. Dit stimuleert zijn creatief denken en vormt een brede smaak.
 • Vertaalde boeken zijn vaak goede boeken. De uitgever heeft niet twee maar tien keer nagedacht vooraleer hij tot vertalen en publiceren besloot. Behalve dan boekjes rond super populaire film- en televisiehelden. Kassa, kassa!
 • Boeken die telkens weer worden herdrukt en twee of drie generaties kinderen blijven boeien zijn goede boeken.  Ik zou in deze tekst geen naam vermelden maar nu doe ik het. Annie M.G.Schmidt, ongeëvenaarde wereldklasse. Nog een naam? Roald Dahl.
 • Is het boek handig van formaat? Zal het kind er alleen mogen in kijken of is het een boek dat je enkel samen zal lezen? Teergevoelige boeken hebben bescherming nodig of ze worden gescheurd, beschilderd, verknipt of opgegeten. In de kast kunnen onderaan de alleen-inkijken-boeken en bovenaan de samen-lezen-boeken. Kan je die afspraak niet maken met je kind? Maak dan voor jezelf een afspraak met de Nanny of een andere opvoedingscoach.
 • Wil je het prentenboek voor een groep kinderen lezen? Kies dan een groot formaat met grote, duidelijke illustraties. Er mogen wel leuke details in de illustraties.
 • Kinderen zijn dol op fraai getekende prenten met veel details. Bij elke volgende leesbeurt worden nieuwe ontdekkingen gedaan. De illustraties blijven boeien.
 • Een beetje slimme illustrator ontwerpt een cover die de pointe van het verhaal niet verklapt.  Wie voor een groep gaat vertellen is daar heel dankbaar voor.  Onthult de cover toch te veel, kaft het boek gewoon zoals schoolboeken worden gekaft.
 • Voorlezen of vertellen met een prentenboek loopt vlot als het verhaal parallel loopt met het omslaan van de bladzijden. Woord en beeld gaan hand in hand. De illustraties verklappen niet wat verderop gebeurt.
 • Leest de tekst vlot? Raak je bekoord door de stijl? Goed schrijven is veel schrappen. Veel van de topkinderliteratuur wordt gemaakt door een duo auteur-illustrator. Schoenmaker blijf bij je leest. Illustraties van hoge kwaliteit pleiten een zwakke tekst niet vrij. Wie beide vaardigheden beheerst, bezit uitzonderlijk groot talent.  Joke van Leeuwen.  Oei, alweer een naam vermeld.
 • Een goed verhaal omvat onvoorziene wendingen en een eind goed al goed.  Het speelt zich af op een interessante locatie. Er zijn sympathieke hoofdfiguren en de eventuele boosdoeners komen tot inkeer of worden onschadelijk gemaakt.
 • Als slagroom en kers op de taart heb ik daar dan graag bovenop een flinke portie humor.  Goede humor voor kinderen is niet kinderachtig.  De volwassene lacht net zo hard mee.

Een goede aankoop gewenst en vooral een warm onthaal bij je thuiskomst.  Een nieuw prentenboek inkijken is feest. Neem het niet te nauw met huishoudelijke en andere plichten. Pyjama aan en gezellig samen in de zetel of op bed.   Even ben je niet bereikbaar via welk kanaal ook.  Samen met een kind genieten van een nieuw goed prentenboek.  Een gouden moment!

Dit artikel komt van de blog van Sabine De Graeve.
https://verteleenswat.wordpress.com